Nu există un om care să nu fie gelos, măcar un pic (o fărîmă) – nu atunci cînd e vorba de atașament și dragoste, de...
Frigiditatea este relativă
Frigiditatea este înțeleasă ca incapacitatea de a atinge orgasmul în timpul masturbării și / sau actului sexual. S-ar putea să nu fii interesată de acest aspect al vieții, s-ar putea să îți dorești acest lucru dar, în ciuda unei vieți sexuale active și a faptului că simți o anumită satisfacție în timpul sexului și masturbării, orgasmul îți este inaccesibil.
Acest blocaj al extazului poate avea cauze fiziologice sau medicale, cauze emoționale (psihologice) sau poate fi din cauze necunoscute. Problemele medicale pot fi vindecate sau ameliorate într-o oarecare măsură, iar medicul de specialitate poate furniza informații precise, în funcție de caz, dar cînd problemele sînt emoționale sau psihologice, frigiditatea este relativă.
Orgasmul este considerat apogeul actului sexual, este obținut prin stimularea zonelor erogene într-un ritm personal, specific fiecăruia, și acumularea tensiunilor erotice – este important pentru confortul psihic al ambilor parteneri.
La bărbați orgasmul este evident, ejacularea materialului genetic nu prea poate fi simulată, însă la femei situația este diferită: vaginul este mult mai sensibil decît penisul, pentru a atinge extazul sînt implicați mai mulți factori psihologici decît fiziologici.
Contextul emoțional din timpul actului sexual este esențial pentru declanșarea plăcerii, iar dorința pe care o simte bărbatul pentru femeia de alături o stimulează în plus față de stimularea manuală din timpul activității sexual.
Percepția și imaginația crează fantezii diferite, în funcție de persoană și de caz, iar asta poate face diferența între un act sexual reușit și unul finalizat fără orgasm, chiar dacă stimularea manuală este similară în ambele situații.
Practic, felul în care femeia percepe actul sexual este la fel de important ca și actul în sine – pentru început este important să se simtă în siguranță și foarte confortabil. Chiar și așa, în unele situații accesul la orgasm nu se întîmplă întotdeauna – e valabil pentru o parte dintre femeile foarte tinere.
Chiar dacă asta se prelungește pentru cîțiva ani, la maturitate, medicii specialiști nu o consideră patologică decît în cazurile extreme, cînd orgasmul nu este atins niciodată – nici măcar prin masturbare. Doar atunci se poate vorbi de frigiditate – include inhibarea dorinței sexuale și se referă la viața sexuală în ansamblu.
Foarte des acest lucru se datorează inhibării inconștiente datorată unei anume culpabilități sau a unei repulsii transmise prin educație, a unor complexe sexuale ori a lipsei de respect față de propria persoană.
Uneori, un eveniment deprimant sau traumatizant (o ceartă, o despărțire, pierderea unei persoane dragi, infidelitatea partenerului, un accident) poate produce anorgasmie temporară.