Nu există un om care să nu fie gelos, măcar un pic (o fărîmă) – nu atunci cînd e vorba de atașament și dragoste, de...
Relația sexuală poate fi reinventată
Chiar dacă la început îți place foarte mult persoana cu care te-ai cuplat, apetitul sexual este la nivel maxim și faceți sex de cîte ori aveți ocazia, dorința sexuală dispare dacă nu este alimentată prin comunicare, un anumit nivel de complicitate, dar și reinventarea gesturilor de tandrețe dintre parteneri.
Dragostea cere imaginație, răbdare și înțelegere, dar și mult efort (uneori).
Mecanismele dorinței sexuale nu sînt încă înțelese în întregime: știm cu toții ce este și care-s efectele ei, dar nu este un fenomen pe care-l poți comanda de cîte ori ai ocazia (chiar dacă afrodisiacele și substanțele pentru potență ajută într-o oarecare măsură).
Uneori, pur și simplu nu este disponibil, oricît de mult ai încerca să-l obții.
Acum cîteva decenii erau mai importante aspectele fiziologice ale sexului: erecția, orgasmul, faza de refacere. Apetitul sexual a început să fie analizat cu seriozitate de-abia atunci cînd s-a adus în discuție calitatea vieții sexuale, nu doar cantitatea ei: numărul se partide sexuale pe an sau locul în care se desfășoară nu spune nimic despre calitatea lor.
Există cupluri cu apetit sexual intens, dar care nu este neaparat însoțit de o activitate sexuală susținută. Dorința sexuală este mai curînd rezultatul interacțiunii în cuplu și a comunicării (verbale și non-verbale) dintre parteneri.
Acest lucru explică oarecum de ce există perioade de creștere sau de scădere ale apetitului sexual – cuplurile ajung să se ”specializeze” în exprimarea interesului pentru sex – și de ce dorința de a face sex poate fi regăsită în interiorul relației.
Uneori se întîmplă spontan, atunci cînd cei doi ajung să se relaxeze împreună, alteori trebuie un pic de efort și intepretarea unor roluri care îi pun în poziții noi (unul în raport cu celălalt, dar și poziții sexuale).
În ambele situații trebuie ”spartă” rutina în care relațiile au obiceiul să intre, trebuie regăsit un echilibru care îi face pe cei doi să comunice mai eficient, ceva care le îmbogățește experiența comună.
Oamenii pot să-și reinventeze relația sexuală – uneori au nevoie de ajutor din exterior (fie specializat, fie din partea unei persoane cu experiență), uneori acest lucru se întîmplă de la sine. Uneori e nevoie să recunoască că ceva scîrție în relația lor și să facă ceva în direcția refacerii relației, să-și înfrunte problemele oricît de dureros este acest lucru.
Este ceva ce poate face oricine, cu condiția să nu fi amestecat deja iubirea cu competiția, puterea și răzbunarea, cu dificultatea sau incapacitatea de a comunica cu omul de alături.
Atunci cînd te-ai obișnuit deja să nu-ți mai dorești partenerul și te-ai îndepărtate de el / ea este dificil să mai trezești focul pasiunii. Uneori trebuie făcute eforturi, mai ales că dorința sexuală ține și de disponibilitatea de schimbare în cuplu.
Apetitul sexual de la început are un substrat chimic, dar treptat creierul se obișnuiește cu fluxul de hormoni care-i indundă vasele de sînge, iar libidoul nu poate fi păstrat mereu la maximă.
Schimbarea frecventă a partenerilor sau sexul cu parteneri multipli nu spune nimic despre calitatea apetitului sexual – sînt doar date statistice despre viața sexuală.
Relațiile de lungă durată duc într-adevăr la modificarea intensității dorinței, dar viața în cuplu nu este legată automat de dispariția dorinței.
Cei care-și doresc să și-o regăsească în alte relații sînt cei convinși că libidoul trebuie să fie exploziv și devastator, așa cum este la începutul oricărei relații. Xtoys.ro